Wist u dat .. één wereldwijde merkregistratie niet bestaat?

Lydian Brunsting Wist u dat ..

 
600px-Globe

Het klinkt zo handig, één merkregistratie waarmee u gelijk overal ter wereld bescherming voor uw merk verkrijgt.

Helaas bestaat er niet zoiets als een wereldwijde merkregistratie. Merkrechten zijn namelijk territoriaal begrensde rechten en gelden over het algemeen slechts voor een bepaald land of een bepaalde regio. Denk bij dit laatste aan bijvoorbeeld de Benelux of de Europese Unie.

Wel is het mogelijk een aanvraag voor een Internationale Merkregistratie te doen. Bij het Internationale Merkregistratie systeem zijn momenteel bijna 100 lidstaten aangesloten. U kunt zelf aangeven welke van deze lidstaten u wenst op te nemen in de aanvraag. U hoeft dus niet gelijk voor alle lidstaten merkbescherming aan te vragen, al kan dit natuurlijk wel.

Een groot aantal landen – waaronder belangrijke landen zoals Brazilië en Canada – zijn overigens (nog) niet aangesloten bij het internationale merkregistratiesysteem. Voor deze landen kan meestal merkbescherming worden verkregen door middel van nationale merkregistraties.

Voor het optimaal beschermen van uw merken op wereldwijd niveau raden wij u gezien bovenstaande dan ook aan, eerst te bekijken welke specifieke landen of regio’s relevant (zullen) zijn voor uw onderneming. Op basis hiervan kan vervolgens worden bekeken wat de beste manier is om uw merk(en) in deze landen en/ of regio’s te beschermen.

 

Wilt u uw merk internationaal beschermen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden verder te bespreken.