Vrijheid van Panorama

Lydian Brunsting Actualiteiten Leave a Comment

 

Het leek er even op dat het binnenkort niet meer mogelijk zou zijn om foto’s te publiceren van architectuur en kunstwerken in de openbare ruimte. Het Europees Parlement zou zich namelijk vandaag buigen over een voorstel om de zogenaamde vrijheid van panorama aanzienlijk te beperken.

De vrijheid van panorama maakt het mogelijk om zonder toestemming en zonder betaling foto’s te publiceren van auteursrechtelijk beschermde kunstwerken en architectuur in de openbare ruimte. Een beperking zou betekenen dat voor elke commerciële publicatie van dergelijke foto’s eerst toestemming zou moeten worden gevraagd aan de ontwerper van het gebouw of het kunstwerk. Deze zou hier overigens een vergoeding voor mogen vragen.

Atomium-censored-vrijheid-van-panoramaHet Europees Parlement heeft bovengenoemd voorstel vandaag echter afgewezen. Deze afwijzing betekent echter nog niet, dat deze vrijheid van panorama nu voor de gehele Europese Unie geldt. Daar waar dit recht niet bestaat, zoals in Frankrijk, Italië en België blijft de situatie onveranderd. Een foto van het Atomium in Brussel zal daar bijvoorbeeld nog steeds niet zomaar worden gepubliceerd.

In Nederland blijft deze vrijheid van panorama gewoon in tact en mogen foto’s van kunstwerken en architectonische gebouwen in de openbare ruimte zonder toestemming en vergoeding worden gepubliceerd, ook voor commerciële doeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.