Denk-merk-ZZG

Merkinbreuk door nieuw politieke partij Denk?

Lydian Brunsting Actualiteiten Leave a Comment

Afgelopen maandag presenteerden de oud-PvdA Kamerleden Kuzu en Öztürk vol trots hun nieuwe politieke partij DENK, een naam die GGZ Friesland gelijk aan het DENKen zette. GGZ Friesland is namelijk al sinds 2010 eigenaar van een Benelux merkregistratie voor het merk DENK, zoals hierboven links afgebeeld. Rechts ziet u het merk van de nieuwe politieke partij, een naam die identiek is en een logo dat wel veel gelijkenis vertoont met het merk van GGZ Friesland. De politieke partij gebruikt een identiek font, een vergelijkbare kleurstelling en een logo bestaande uit twee aan elkaar geplakte cirkels vergelijkbaar met de cirkel aan de ‘d’ aan het begin van het geregistreerde merk DENK.

GGZ Friesland biedt, zoals we op haar website lezen, behandeling aan mensen met psychische klachten aan onder het DENK merk en heeft haar merk hiervoor ingeschreven. Daarnaast heeft zij haar merk ook ingeschreven voor andere zakelijke en maatschappelijke diensten. Hoewel er het nodige over te zeggen valt wie hier nu gelijk heeft, is het best te verdedigen, dat met name deze laatste diensten vergelijkbaar zijn aan waar een politieke partij zich mee bezig houdt, en dat de politieke partij dus door het gebruik van het DENK teken inbreuk maakt op de merkrechten van GGZ Friesland. De vraag is even of dit hetzelfde zou zijn geweest als zij haar merk alleen voor medische diensten had ingeschreven.

Vooralsnog heeft GGZ Friesland de politieke partij een kans gegeven haar naam en logo te wijzigen, maar zij geeft in haar persbericht aan, dat zij naar de rechter stapt wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven.

Overigens blijkt uit nader onderzoek, dat het teken DENK van de politieke partij niet als merk is aangevraagd of geregistreerd in de Benelux. Dit zou erop kunnen duiden, dat de partij niet heeft stilgestaan bij het onderzoeken en/ of registreren van haar naam.

Een dergelijk merkonderzoek raden wij in ieder geval altijd aan voor u het gebruik van uw merk start, om situaties zoals bovenstaand te voorkomen. Met een simpel merkonderzoek had de politieke partij vroegtijdig van het merk van GGZ Friesland geweten en hier wat meer afstand van kunnen nemen.

Update: De politieke partij Doen heeft haar logo gewijzigd, maar behoudt dezelfde naam. GGZ Friesland is tevreden met deze uitkomst.


Neem nu contact met ons op om uw merk te onderzoeken. Bel 06-81089643 of mail naar lydian@trdmrx.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.