Naam ‘Monaco’ Geen Merk

Lydian Brunsting Actualiteiten

 

De naam Monaco kan geen merk zijn, aldus de EU-rechter.

Wanneer het vorstendom Monaco in 2010 een EU-merkaanvraag indient voor de naam MONACO voor verschillende waren en diensten klassen, volgt al snel een gedeeltelijk weigering van deze aanvraag door het Europese Merken- en Modellenbureau. Haar redenering is dat de naam geen onderscheidend vermogen heeft  en beschrijvend is voor een groot deel van de waren en diensten waar het merk voor in is gediend. Het vorstendom Monaco laat het hier niet bij zitten en gaat in tot tweemaal toe in beroep.

Vandaag heeft het Gerecht van Eerste aanleg van de Europese Unie bevestigd, dat het inderdaad niet mogelijk is om door middel van merkbescherming de geografische benaming MONACO te monopoliseren voor een groot aantal waren en diensten. Kort gezegd is de naam MONACO daarvoor te bekend onder het publiek door onder andere de bekendheid van het vorstenhuis, de grand prix formule 1 die hier plaats vindt en een circusfestival.

Wanneer u een geografische benaming in uw merk wenst op te nemen, is het dus even opletten in hoeverre deze naam bekend is onder het publiek en in hoeverre het publiek de naam associeert met de waren en diensten waarvoor u het merk wil beschermen. Neem contact met ons op om de do’s and don’ts te bespreken.

 

*Tegen bovengenoemde beslissing kan nog in beroep worden gegaan.

(15/01/2015)